Teljes leírás

„GAZDASÁG ÉS KULTÚRA” - Econventio alkotói pályázat

Pályázati leírás letöltése PDF-ben

Az Econventio Pénzügyi Kultúra Központ, együttműködésben a Klebelsberg Intézményfenntartó Központtal és a Magyar Művészeti Akadémiával „Gazdaság és kultúra” címmel alkotói pályázatot hirdet.

A pályázat célja:

A pályázat célja, hogy a pénzügyi kultúrához kapcsolódó témakörökben olyan alkotások jöjjenek létre, amelyek kifejezik a kiíró Econventio alább ismertetett értékrendjét és alapelveit, és hozzájárulnak ahhoz, hogy a pénzügyi ismeretek mellett a pénzügyekről való helyes gondolkodásmódot vizuálisan is fejlesszék, így támogatva a magyar pénzügyi kulturáltság szintjének emelkedését.

A pályázat 3 kategóriában és 5 témakörben kerül meghirdetésre: a pályázók e témákhoz kapcsolódóan hozhatnak létre műveket. Célunk az, hogy az adott témakör és a hozzá kapcsolódó gondolatvilág egy igényes képi alkotásban öltsön testet.

 

Az alkotásokat 3 kategóriában lehet benyújtani:

  • Festmény vagy rajz.
  • Digitális grafika vagy plakát.
  • Fotó.

 

A pályázat témakörei.

Várjuk azokat a pályaműveket, amelyek az alábbi témakörökhöz kapcsolódó kérdésekre adott válaszaidat a legjobban tükrözik!

  • Gazdaság és kultúra. A pénzügyi tudás eléréshez két fontos út vezet: egyfelől nagyon fontos a megfelelő pénzügyi, gazdasági ismeretek megszerzése, másfelől ezeket kiegészítve, sőt megalapozva a megfelelő értékrend, pénzügyi erkölcs és viselkedéskultúra útját is be kell járni. E két út találkozásánál születhet meg az igazi pénzügyi kulturáltság.

Mutasd meg a pályaműveden keresztül, hogy számodra mit jelent ez a két út, és szerinted hogyan járulnak hozzá a pénzügyi kultúrához.

  • Számok és betűk. A gazdasági folyamatok, események leírásához nélkülözhetetlenek a betűk és a számok is. Különböző kultúrák és társadalmak az emberiség kultúrtörténete során folyamatosan fáradoztak azon, hogy a betűk és a számok megjelenése esztétikus, de könnyen olvasható legyen. Legyen szó akár egy iniciáléról, vagy egy szépen megalkotott pénzérme rajzáról, a rajta látható számról, feliratról.

Küld el azt a pályaművedet, amely tükrözi, hogy Te hogyan jelenítenéd meg a betűket és hogyan a számokat? Ebben a kategóriában javasolt, hogy a pályázó 2 művel induljon egyszerre: eggyel a „Számok”, eggyel pedig a „Betűk” témában is. 

  • Magyar pénzek. A magyar érmék és bankjegyek sokszor kiemelkedtek igényes megjelenésükkel és kivitelezésükkel. Számos ábrázolás és szimbólum sokatmondóan közvetíti a pénzhez kapcsoló gondolatokat.

Jelenítsd meg pályaművedben, hogy melyek a számodra legkedvesebb érmék, bankjegyek, vagy azok részletei, szimbólumai? Te milyennek alkotnál meg egy-egy új érmét vagy bankjegyet?

  • Virtuális közösség és virtuális pénz. Bizonyára te is játszottál már olyan játékkal, amelyben egy virtuális közösség tagjaként vettél részt, és virtuális fizetőeszközök felhasználásával fejleszthetted a játék adta lehetőségeket.

Jelenítsd meg pályaművedben, hogy mit jelent számodra a virtuális fizetőeszköz?

  • Családi költségvetés. Ahogy a családodét, úgy a Te életedet is meghatározza, hogyan kezelitek a bevételeiteket és kiadásaitokat. Te készítesz magadnak költségvetést? Mire költöd a zsebpénzedet? Mire szoktál megtakarítani és ezt hogyan teszed? Vagy úgy érzed, hogy néha pazarolsz?

Jelenítsd meg pályaművedben a Te bevétel és kiadás mérlegedet, vagy az ezzel kapcsolatos gondolataidat és terveidet pályaművedben!

A pályázati feltételek, tudnivalók

A résztvevők: a pályázaton minden 14-20 év közötti magyar középiskolás részt vehet, akinek a középiskolája tagja az Econventio iskolahálózatnak. Nevezési díj nincs. Az „Econventio Iskolahálózat” regisztrációs lapja letölthető INNEN.

A pályázat beküldéséhez az alkotó diák regisztrációja is szükséges. A pályázatukat elektronikusan beküldők a Beküldés oldalon regisztrálhatnak, az alkotásukat postai úton beküldőket kérjük, hogy az ITT letölthető regisztrációs lapot töltsék ki és csatolják pályázatuk mellé.

A műveket kérjük A4 vagy A5-ös méretben elkészíteni, de a pályázó ettől eltérhet.

 

A pályázatok beküldése:

  • „Digitális grafika, vagy plakát” illetve „Fotó” kategóriákban kérjük, hogy az alkotásokat elektronikusan töltsék fel a palyazat.econventio.hu/bekuldes oldalra.
  • „Festmény vagy rajz” kategóriában kérjük, hogy a műveket postai úton vagy személyesen juttassák el az Econventio Pénzügyi Kultúra Központba (1055, Budapest, Bajcsy-Zsilinszky út 78.)

Szükség esetén az alkotásaikat a „festmény vagy rajz” kategóriában indulók is feltölthetik elektronikusan, de kérjük ezeket részünkre elpostázni.

A pályázó a pályázaton való részvétellel kifejezetten elfogadja a pályázati feltételeket és pályázati rendet, ennek körében különösen hozzájárul, hogy a beküldött művét, műveit az Econventio Kerekasztal Közhasznú Egyesület a Pénzügyi Kultúra Központjában bemutassa, kiadványaiban megjelenítse.

Beküldési határidő: 2015. október 07.

Pályázni 2015. szeptember 07. és október 07. között lehet.

 

A pályázatok elbírálása: a beküldött pályázatokat a MMA alelnöke, Jankovics Marcell alelnök úr bírálja el. A 3 kategória 5 témakörének összesített pályaművei közül egy résztvevő (fődíj) valamint mind az 5 kategóriában 3-3 további résztvevőt díjazunk megfelelő színvonalú pályaművek esetén. Ennek hiányában eredményhirdetésre a Kiíró nem kötelezett, illetve fenntartja a jogot kevesebb pályamű díjazására.

Eredményhirdetés és díjátadó ünnepség időpontja: 2015. október 13. 10.30-12.00

Helye: Pesti Vigadó Makovecz terme. Cím: 1051 Budapest V. kerület, Vigadó tér 2.

 

Nyeremények:

Fődíj: 1 db iPhone6. (A 3 kategória 5 témakörének összesített fődíját a beékezett pályaművek közöl a legkiválóbb alkotás készítője kapja.)

Minden kategória első 3 helyezettje értékes elektronikai ajándékot kap (egy tabletet vagy egy okostelefont).

Mindezen felül valamennyi díjazott meghívást kap az október 26-28. között az Econventio Pénzügyi Kultúra Központ által megrendezésre kerülő Econventio alkotótáborba, ahol a díjazottak a Magyar Művészeti Akadémia kiváló művészeinek és tagjainak segítségével bővíthetik művészeti és pénzügyi kultúrához kapcsolódó ismereteiket és fejleszthetik készségeiket.

További információt az info@econventio.hu e-mail címen, illetve a +36 1 790 4583 telefonszámon kaphat.

 

Budapest, 2015. szeptember. 07.